Oorbellen zijn tegenwoordig uiteraard niet meer weg te denken als modeaccessoires en zelfs 5.000 jaar geleden werden ze al gedragen, zo blijkt uit de vondst van een mummie in het ijs. Daarnaast droegen bijvoorbeeld Perzische krijgers meer dan 2.000 jaar geleden ook al oorbellen. Zeelui hadden piercings in hun oren om aan te geven dat ze een wereldreis hadden gemaakt. Daarnaast droegen sommige matrozen gouden oorbellen om een begrafenis te kunnen betalen, mochten ze omkomen door bijvoorbeeld een schipbreuk. Je kunt je voorstellen dat de soorten oorbellen door de jaren heen nogal veranderd zijn. In deze blog kijken we daarom naar de drie soorten oorbellen die je op dit moment het meeste ziet.

Studs

Misschien wel de absoluut populairste soort oorbellen zijn de studs. Deze klassieke ‘knopjes’ op je oor komen uiteraard ook in verschillende uitvoeringen. Wat hier echter uniek aan is, is het feit dat de oorbellen niet aan je oorlel hangen, maar er daadwerkelijk op zitten. Omdat je de connectie niet expliciet ziet zitten, worden studs vaak beschreven als ‘zwevend’ op de oorlel. De pin wordt namelijk verborgen door het decoratieve, vaak een diamantje. Aan de achterkant heb je vaak nog het welbekende vlindertje, al zijn er steeds meer oorbellen die daar ook iets op bedacht hebben.

Oorringen

De echte oorringen zijn een andere, zeer herkenbare en kenmerkende soort oorbellen die beschikbaar zijn in tientallen uitvoeringen. Een andere naam voor de oorringen is ook wel ‘creolen’. Traditioneel gezien zijn oorringen ook daadwerkelijk cirkelvormig, maar door de toenemende populariteit zie je ook steeds vaker vierkante, ovale of driehoekige oorringen. Daarnaast zie je ook verschillen in de grootte van de ring zelf. Aan de ene kant heb je de klassiekere, kleine oorringen die als het ware net om de oorlel gaat. Aan de andere kant heb je de grotere ringen die bij sommige mensen bijna op de schouders komen. Allen hebben ze een klein stukje ijzerdraad wat door je oorlel gaat om de ring compleet te maken.

Druppels

Druppels zijn in feite bijna hetzelfde als studs qua grootte, al is er iets meer mogelijk op het gebied van design. Je hebt een klein ringetje waar de daadwerkelijk oorbel aanhangt, maar het is niet zo dat de oorbel veel beweegt als je ze draagt. Daarnaast is het overkoepelende categorie waar ook hangers en kroonluchters onder vallen. Hangers zijn over het algemeen een stuk langer en kunnen vrij bewegen als je ze draagt. Kroonluchters zijn nog uitgebreider en krijgen hun naam door de vorm van de oorbellen. Over het algemeen zijn de bijzonder luxe oorbellen kroonluchters, waarbij ze rijkelijk bedekt zijn met diverse juwelen en andere versieringen.