Horloges waren er altijd om de tijd te vertellen, inmiddels functioneren ze vaak als statussymbool. Vroeger hingen horloges aan een ketting in de jaszak, tegenwoordig zitten ze om de pols. Sommige bedrijven besloten om ze unieker en duurder te maken en sindsdien heeft één bedrijf de industrie van luxe horloges geregeerd: Rolex. Maar hoe komt het dat Rolex wordt geassocieerd met luxe superieure kwaliteit?

 

Rolex Horloges

Het Rolex horloge bedrijf werd opgericht door een bedrijf in Londen in 1905. De oprichters waren  Alfred Davis en Hans Wilsdorf en ze verhuisden in 1919 de activiteiten naar Genève. Sindsdien is Rolex het gezicht van de Zwitserse horloge-industrie.

Het bedrijf is eigendom van de Hans Wilsdorf Foundation, een familiebedrijf dat geen vennootschapsbelasting betaalt. Rolex produceert 2.000 horloges per dag en heeft een jaarlijkse omzet van meer dan 7,7 miljard dollar. Ze hebben nogal wat ‘primeurs’ gehad in de geschiedenis zoals het eerste waterdichte polshorloge in 1926 en het eerste polshorloge met automatisch veranderende datum op de wijzerplaat in 1945.

 

duur en moeilijk te bewerken staal

Rolex horloges gebruiken duur en moeilijk te bewerken staal dat niemand anders gebruikt. Terwijl de meeste horloges gemaakt zijn van een type roestvrij staal dat bekend staat als 316L, zijn de Rolex horloges gemaakt van 904L staal. Rolex gebruikt 904L staal omdat het roest- en corrosiebestendiger en harder is dan andere staalsoorten.

904L staal is duurder en gecompliceerder voor een bewerkingsmachine. Omdat Rolex haar eigen productie in eigen beheer heeft, zijn ze succesvol in het gebruik van 904L staal. De grote schaal van de productie stelt hen ook in staat om 904L te gebruiken voor andere horloges.

 

Rolex maakt zelf goud

Al het goud en platina dat gebruikt wordt in Rolex horloges wordt zelf gemaakt. 24k goud wordt omgezet in 18k geel, wit of Rolex’s Everose goud (een niet-verbleekte versie van 18k goudroze). Rolex is de enige horlogefabrikant die zelf goud maakt. Omdat Rolex haar eigen gieterij heeft, zijn ze in staat om de beste kwaliteit in hun horloges te garanderen. De metalen worden gesmolten onder hete vlammen en vervolgens worden ze omgezet in kisten en armbanden.

 

Eigen gemmologen in dienst

Rolex gebruikt edelstenen zoals diamanten, robijnen en smaragden. De grote afdeling gemmologie van Rolex koopt, onderzoekt, schikt en plaatst diamanten en andere edelstenen op de horloges. Röntgenfoto’s worden gebruikt om te controleren of de diamanten echt zijn of niet. De selectie en het plaatsen van diamanten en edelstenen wordt handmatig gedaan door in-house experts.

Rolex is zeer actief met het testen van diamanten. Rolex neemt geen risico’s met de diamanten en controleert elke partij. Alle diamanten en edelstenen die zijn opgezet op de horloges zijn met de hand geselecteerd en handmatig aangebracht. Hoewel ze een massaproducent zijn, neemt Rolex nooit kansen met de kwaliteit van het product.

 

Het duurt ongeveer een jaar om een horloge te maken

Rolex produceert weliswaar bijna een miljoen horloges per jaar, maar ze nemen geen enkele korte route in de productie van de producten. Het hele team van Rolex werkt samen om een product te maken waar anderen jaloers op worden.

De vakmensen van Rolex zijn zeer betrokken bij het maken van horloges. Zij zijn onderdeel van alle stadia van de productie. De perfectionistische aanpak van Rolex dwingt hen om bij het maken van horloges voor een arbeidsintensieve methode te kiezen.