Ben je klaar met kijken naar foto’s van gouden sieraden? Dan kun je hier wat leuke feitjes lezen over gouden sieraden.

  1. Pyriet, een grondstof die nu extreem populair is om sieraden mee te maken, werd historisch gezien aangeduid als dwazengoud. Het werd zo genoemd vanwege de gelijkenissen met echt goud.
  2. Zuid-Afrika is de afgelopen 100 jaar de grootste leverancier van goud ter wereld geweest. Dit is recentelijk veranderd, China is nu eigenlijk de grootste aanbieder van goud ter wereld.
  3. De grootste goudklomp ooit gevonden was afkomstig uit Australië en woog meer dan 200 pond. Daar kun je veel gouden sieraden mee maken.
  4. Karaat of karaattelling is eigenlijk de meting van hoe zuiver goud een voorwerp of sieraad eigenlijk is. Het is gemeten in maten van een 24ste, dus een 24k sieraad is eigenlijk 100% puur goud.
  5. Zuiver goud is altijd goud en om het een andere kleur te geven wordt het gemengd met andere metalen. Roségoud is bijvoorbeeld goud met een vleugje koper om het metaal een roze kleur te geven.
  6. Hoewel niemand het zeker weet, wordt er geschat dat 80% van het goud in de wereld nog steeds ondergronds begraven ligt. Wacht dus niet langer en ga naar buiten om een aantal goudbrokken op te graven, er ligt genoeg!
  7. Gouden sieraden verschillen over de hele wereld omdat smaken en voorkeuren verschillen. Zuid-Aziatische gouden sieraden zijn over het algemeen puurder dan sieraden dan in Nederland. Sieraden in Zuid-Azië is over het algemeen 22 karaats waar de westerse sieraden dichter bij 14 karaats zijn.
  8. Ondanks de populariteit van platina en zilver, ontving 75% van de Nederlandse bruiden gouden verlovingsringen met een diamant.
  9. Astronautenhelmen hebben een extreem dunne laag goud op hun vizieren om verblinding en hitte van zonlicht te verminderen. Als je oude astronautenhelmen in de buurt hebt liggen, kun je er misschien een paar oorbellen van laten maken.
  10. Men zegt dat de Federal Reserve Bank of New York meer goud in zijn bezit heeft dan wie dan ook ter wereld met een geschatte waarde van 147 miljard dollar aan monetair goud.

Nu je wat meer geleerd hebt over goud wil jij misschien wel je goud verkopen of juist goud inkopen om prachtige sieraden van te maken. Wat het ook is, we wensen je veel succes met goud gerelateerde werkzaamheden.