Voor een T-shirt van goede kwaliteit hebben je goed textiel nodig, maar hoe het gemaakt wordt is even belangrijk. Het maakt immers niet uit hoe goed de materialen zijn, als een gebouw slecht gebouwd is, zal het toch vallen. T-shirts van dure merken zijn niet per se van hogere kwaliteit dan merkloze t-shirts. Een merkloos t-shirt bedrukken maakt de kwaliteit immers niet anders. Er zijn veel verschillende soorten breisels en steken die een T-shirt zijn stevigheid en duurzaamheid geven. Er zijn een paar tests die je kunt uitvoeren in de winkel om er zeker van te zijn dat je een goede investering doet.

Aanraking

De eenvoudigste test is om gewoon aan te raken. Een T-shirt van goede kwaliteit zal nooit aanvoelen als plastic. Als de stof zacht maar stevig aanvoelt, dan is de kans groot dat het materiaal van goede kwaliteit is. We hebben al gezegd dat ‘zachtheid’ bedrogen kan worden en daarom moet je ook op andere details letten.

Controleer het etiket

De meeste T-shirts hebben geen draadtelling op hun etiketten, maar ze geven wel aan van welk materiaal het is gemaakt en of het met iets anders is gemengd.

Voer de rimpeltest uit

Knijp een deel van het kledingstuk in de hand en laat het vervolgens los. Als het veel rimpels in stand houdt dan is het waarschijnlijk van slechte kwaliteit, als het helemaal geen rimpels in stand houdt dan is het waarschijnlijk een synthetisch materiaal. Idealiter zou je op zoek zijn naar iets tussen de twee.

Controleer de transparantie

Houd het kledingstuk tegen een lichtbron en zie hoe transparant het wordt. Hoe meer transparantie, hoe minder dichtheid.

Tel de steken

Steken zijn de spieren van een kledingstuk; ze zijn wat alles bij elkaar houdt. Omdat fabrikanten altijd meer aandacht zullen besteden aan de buitenkant van een T-shirt, is de makkelijkste manier om te zien of een steek goed is of niet, door hem om te draaien. Is het zelfs? Ligt het plat? Zijn er losse draden? Dit zijn allemaal tekenen van slechte fabricage. Kijk ook hoeveel steken het heeft. Hoe hoger het aantal, hoe beter, want het betekent dat er meer tijd is besteed aan het in elkaar zetten van het kledingstuk.

Inspecteer de zoom

Net als steken zijn zomen een indicatie van hoeveel zorg er is besteed bij het maken van het kledingstuk. Als het om T-shirts gaat, moet je vooral letten op de kraag, de mouwen en de onderboord.

Dubbele-Controleer de patronen

Als je een T-shirt koopt met een patroon dat is. Een goed gemaakt kledingstuk heeft het patroon dat bij de naden past. Als je nog nooit aandacht aan dit soort dingen hebt besteed, dan is een goede plek om te beginnen je garderobe. Vergelijk de verschillende kledingstukken die je hebt en probeer je te relateren aan de merken.