De uitbraak van het coronavirus in talloze landen over de hele wereld heeft ervoor gezorgd dat veel mensen op zoek zijn gegaan naar mondkapjes. Het is echter niet altijd even duidelijk welk soort mondkapje nu eigenlijk nodig is voor welke situaties en wat de beste manier is om de kapjes op en af te doen. Daar vertellen we je in dit artikel meer over.

Wat voor mondkapje moet jij dragen?

Grof gezegd zijn er twee soorten kapjes: medisch en niet-medisch. We bespreken hier kort wat het verschil tussen deze twee varianten is en waarom jij waarschijnlijk het beste voor een niet-medisch mondmasker kunt gaan. De keuze voor het soort kapje is er eentje die je moet maken wanneer je denkt aan mondkapjes kopen.

Medische mondmaskers voldoen aan alle richtlijnen en eisen van de Europese Unie met betrekking tot persoonlijke beschermingsmiddelen en medische hulpmiddelen. Dat kan je onder andere zien aan de beschermingsklassen FFP1, FFP2 en FFP3. Dit houdt onder andere in dat de mondkapjes tweeledig werken. Ze zorgen er ten eerste voor dat de druppels uit de neus en mond van de drager niet worden ingeademd door mensen in de omgeving, maar werken ook andersom. De dragers kunnen dus ook geen bacteriën van anderen inademen. Dat is de reden dat deze kapjes zo belangrijk zijn voor medewerkers in de zorg, met name die personen die de besmette patiënten te hulp staan.

Niet-medische mondkapjes hebben deze dubbele werking niet. Ze beschermen alleen de mensen in de omgeving van de drager en niet de drager zelf. Als iedereen zich echter aan de regels van het RIVM houdt, zouden deze mondmaskers in het dagelijks leven voldoende moeten zijn. Gezien het feit dat er een groot tekort is aan medische mondkapjes, wordt het dan ook aangeraden deze niet te kopen tenzij het absoluut noodzakelijk is. Zo maak je het voor de zorgmedewerkers mogelijk om veiliger te werken.

Hoe ga je te werk?

Hoewel het opzetten van een mondkapje misschien eenvoudig klinkt, zijn er toch een aantal stappen die je moet zetten om het besmettingsrisico zo laag mogelijk te houden. Wij hebben ze voor het gemak even voor je op een rijtje gezet, beginnende bij de handelingen die je moet uitvoeren voordat je het kapje gaat dragen:

  1. Zorg ervoor dat je handen goed gedesinfecteerd zijn voordat je de mondkapjes uit de verpakking haalt.
  2. Raak een zo klein mogelijk oppervlak van het kapje aan, het liefst alleen de touwtjes.
  3. Zorg er bij het opzetten voor dat je ook je gezicht zo min mogelijk aanraakt.

Tijdens het dragen:

  1. Tijdens het dragen is het belangrijk dat het mondkapje niet alleen je mond, maar ook je neus bedekt.
  2. Haal het kapje alleen van je gezicht als dat echt noodzakelijk is.
  3. Raak je gezicht zo min mogelijk aan.

Het mondkapje verwijderen:

  1. Ook voordat je het kapje verwijdert is het belangrijk dat je eerst je handen desinfecteert.
  2. Pak het mondkapje bij de touwtjes en verwijder het in één soepele beweging.
  3. Gooi niet-herbruikbare kapjes direct in de prullenbak.
  4. Was herbruikbare mondkapjes na ieder gebruik op minimaal 60 graden.