Als je regelmatig met het openbaar vervoer reist, dan heb je je vast al verbaasd over de verscheidenheid aan mondkapjes die gedragen worden. En ook al zijn deze kapjes in het openbaar vervoer verplicht gemaakt, reizigers hebben hun gevoel voor stijl, mode en humor niet verloren. Deze verscheidenheid komt voort uit het feit dat de overheid niet-medische mondkapjes verplicht heeft gesteld en dat je dus niet bent overgelaten aan chirurgisch groen of smetteloos wit. Zo lang je en mondkapje draagt met minimaal twee lagen stof, die goed aansluit en die je schoon of nieuw opzet, is niets te gek.

Niet-medische kapjes worden aangemoedigd

Voor het openbaar vervoer heb je geen medische mondkapjes nodig. Sterker nog, het dragen ervan wordt afgeraden. De medische kapjes moeten op voorraad blijven voor het medische personeel, die ze dagelijks nodig heeft om het werk te kunnen doen. Om er zorg voor te dragen dat niemand massaal medische mondkapjes gaat inslaan, zijn niet-medische kapjes in het openbaar vervoer voldoende. Dit zijn kapjes die niet getest zijn op het doorlaten van bepaalde virussen en bacteriën. Toch doen ze goed hun werk en dat komt door massagebruik.

De kracht van massagebruik

Niet-medische mondkapjes werken alleen als iedereen in een ruimte ze opzet. Dat is ook de reden dat ze verplicht zijn gemaakt in het openbaar vervoer door de overheid. Niet-medische mondkapjes zijn bedoeld om de overdracht van het virus tegen te gaan. Ze beschermen jou er niet van om het virus te krijgen. Als iedereen een niet-medisch mondkapje draagt, dan kan niemand het virus verspreiden. Of de verspreiding wordt in ieder geval aanzienlijk moeilijker gemaakt. Het niet-medische mondmasker heeft voornamelijk nut als iedereen er een op heeft. En dat is in het openbaar vervoer op dit moment dus het geval.

Mondmaskers in alle kleuren en maten

Het gevolg van deze verplichting is dat er nu een grote verscheidenheid aan mondmaskers te vinden is in het openbaar vervoer. Je mag je mondmasker zelfs zelf maken en dat betekent dat alles mogelijk is. Een mooi patroon, je favoriete schilderij, een logo van een band, een gekke mond en zelfs het ondereinde van je eigen gezicht kun je op je mondmasker laten drukken. Ga je zelf aan de slag, dan is er nog meer mogelijk. Pas je mondmasker aan op wat je draagt die dag en je kunt zelfs met een mondmasker nog steeds stijlvol en zelfverzekerd over straat.

Kopen of zelf maken

Tijdens de Coronacrisis zijn er overal particulieren en professionele fabrikanten opgedoken die zich hebben gespecialiseerd in het maken van unieke mondkapjes. Deze kun je wassen en opnieuw gebruiken, totdat de verplichting is opgeheven. Maak je ze zelf, dan is dat ook mogelijk en hoef je dus eigenlijk niet te kiezen voor mondkapjes kopen. De verplichting van mondkapjes heeft reizen met het openbaar vervoer interessanter gemaakt en een nieuwe modetrend gestart die we ons nog lang zullen blijven herinneren.