Wil je in Nederland in het openbaar vervoer reizen, dan heb je mondkapjes nodig. Deze zijn verplicht voor elke reis die je maakt met de trein, de bus, de taxi, de metro of de tram. Je hebt een mondkapje nodig voor je reist van A naar B en een nieuwe als je weer van B teruggaat naar A. Iemand die de bus neemt naar het werk en terug, heeft voor die dag dus twee mondkapjes nodig. In het openbaar vervoer heb je aan een niet-medisch mondkapje genoeg, zodat de medische mondkapjes beschikbaar blijven voor mensen die dagelijks met corona patiënten werken. Daarom mag je je mondkapje ook zelf maken.

Je eigen mondkapjes correct toepassen

Een mondkapje dat je zelf maakt moet correct worden toegepast om effectief te zijn. De regels zijn als volgt:

 • Was voordat je het mondkapje opdoet je handen.
 • Doe het mondkapje op via de touwtjes of de elastiekjes.
 • Raak het stoffen gedeelte nooit aan, ook niet als het mondkapje al op is.
 • Doe het mondkapje weer af via de touwtjes of de elastiekjes.
 • Was daarna weer goed je handen.
 • Doe het mondkapje in een luchtdicht zakje en neem hem mee naar huis.
 • Thuis was je het mondkapje zo snel mogelijk op 60 graden, zonder wasverzachter en voor een compleet wasprogramma lang.
 • De gewassen droge mondkapjes doe je in een ander luchtdicht zakje en zijn klaar voor gebruik.

Waarom niet-medische mondkapjes?

De kracht van niet-medische mondkapjes zit hem in het feit dat iedereen deze moet dragen. Deze kapjes zorgen ervoor dat jij het virus niet kunt verspreiden, als je het onbewust bij je draagt. Als iedereen dus een mondkapje op heeft, wat in het openbaar vervoer momenteel gebeurt, beschermt iedereen elkaar tegen zichzelf. Deze situatie is veilig genoeg. Door niet-medische kapjes verplicht te maken blijven de medische kapjes op voorraad voor medisch personeel. Koop dus in geen geval medische kapjes, want daar doe je dokters, specialisten en patiënten geen plezier mee.

Je mondkapje zelf maken

Neem een avondje de tijd, pak de naaimachine of naald en draad erbij en maak je eigen mondkapjes. De instructies vind je hier, maar de Rijksoverheid heeft ze ook verspreid. Het beste gebruik je katoen, zodat je goed kunt blijven ademen en een oud T-shirt of oude zakdoek is dan perfect. Verder heb je een schaar en twee elastiekjes van 18 centimeter lang nodig.

 1. Knip twee lapjes stof uit, van 20 bij 27 centimeter.
 2. Leg deze op elkaar en zoom de lange kanten om. Een zoom van een halve centimeter is dan voldoende.
 3. De korte kanten moeten een lus vormen voor de elastiekjes. Maak daar een open zoom van 1,5 centimeter.
 4. Trek de elastiekjes door de zoom en knoop ze vast.
 5. Pas het mondkapje en stel de elastiekjes eventueel bij. Het kapje moet niet te strak zitten, maar wel goed aansluiten en neus, mond en kin bedekken.
 6. Trek de elastiekjes door de zoom totdat de knoop hierin valt en naai ze vast.